Hoe Google uw website leest

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als SEO
Hoe google uw website leest

Als Google uw website bezoekt om te indexeren voor de zoekresultaten, ziet Google alleen maar de tekst op de pagina. Plaatjes worden niet geïnterpreteerd, alleen de titel en het ALT-element worden bekeken. Zaken als flash, javascript, etc. worden ook niet herkend en helpen dus niet voor een hoge positie in de zoekresultaten van Google.

Als u wilt zien hoe Google een web pagina leest, klik dan maar eens met uw rechter muisknop op een web pagina en kies “bron weergeven”. Het platte tekstbestand dat verschijnt is wat zoekmachines zien als ze een site bezoeken en beoordelen.

De informatie over het zogenaamde crawlen van websites door Google is beschikbaar via de site van Google zelf. Ze doen niet geheimzinnig over hun richtlijnen en hebben er belang bij dat websites op een bepaalde manier worden ingericht. Als iedereen zich houdt aan hun richtlijnen wordt het voor Google makkelijker om websites te indexeren en te beoordelen.

Google leest alleen de tekst op uw website
Google leest alleen de tekst in de code van de website.

Een goede website maakt gebruik van goede tekst

Belangrijk is dus om te onthouden dat Google alleen maar tekst ziet op een website. Ook een simpele site  kan  goed scoren in Google als deze een onderscheidende, goede beschrijvende tekst en een duidelijk onderwerp heeft.

Als u toch gebruik wilt maken van java, flash, afbeeldingen of andere geavanceerde elementen, bedenk dan goed dat u ook een alternatief in tekst aanbiedt. Anders hebt u misschien een prachtige site maar Google zal het nooit weten.

Hieronder een selectie uit de richtlijnen voor webmasters van Google.

1. Gebruik bij voorkeur tekst in plaats van afbeeldingen om belangrijke namen, woorden en links weer te geven. De Google-crawler herkent namelijk geen tekst die in afbeeldingen staat.

Hier wordt het belang van tekst in een website door Google uitgelegd.

2. Maak een site die informatie bevat waar de mensen wat aan hebben en schrijf pagina’s waarin die informatie op een heldere en correcte wijze wordt weergegeven.

Klinkt logisch, toch?

3. Denk na over de woorden die gebruikers kunnen opgeven om de door u geboden informatie te vinden en zorg ervoor dat die woorden daadwerkelijk op uw site worden gebruikt.

Dit zijn in SEO termen de keywords of key phrases: bedenk waar u op gevonden wilt worden en gebruik daarvoor termen die uw klanten zouden gebruiken.

Om een website hoog in de resultatenlijst van Google te laten komen is goede tekst dus zeer belangrijk. Bedenk goed wat het doel is van uw website en kies woorden die gebruikt worden door uw doelgroep.

Tot slot de opmerking dat ik over Google schrijf en niet over zoekmachines in het algemeen. Dit komt omdat Google in Nederland een marktaandeel heeft van circa 95%. Daarom richt ik me op Google maar merk wel op dat andere zoekmachines op een vergelijkbare manier werken.

Wilt u meer bezoekers op uw website en daarmee meer prospects toevoegen aan uw Sales Funnel?

Vergroot de vindbaarheid van uw website met slimme SEO en trek zo meer bezoekers uit uw doelgroep naar uw website.

Home » SEO » Hoe Google uw website leest